Miten tuleva 5G:n käyttöönotto vaikuttaa älykotien kysyntään vuonna 2021?

Teknologian maailmassa on nähty useita mullistuksia viimeisten vuosikymmenien aikana. Tämän hetken yksi suurimmista innovaatioista on 5G-verkon kasvu ja kehitys, joka tuo mukanaan uusia mahdollisuuksia. 5G:n käyttöönotto avaa uusia ovia tekniikan saralla ja se on esimerkiksi erittäin suuressa roolissa älykotien yleistymisessä. Tätä mielenkiintoista aihetta lähdemmekin käsittelemään alta löytyvissä kappaleissa.

5G-verkko arkikäytössä

Nopeasti kasvava 5G-verkko on Suomessa levinnyt jo suurimpiin asutuskeskuksiin ja rataverkoston varrelle, eikä sen kasvulle ole loppua näkyvissä. Katealue kasvaa jatkuvasti, jonka ansiosta tämän huippunopean yhteyden käytöstä on alkanut jo tulla arkipäiväistä. Jo nyt useat ihmiset pääsevät esimerkiksi selailemaan nettisivuja entistä nopeammin, käyttämään suoratoistopalveluita ilman hidastelua tai vaikkapa pelaamaan rahapelejä, joita muun muassa nettikasino NetBet tarjoaa. Nykyään voit todella nauttia suosikkipeleistäsi netissä, koska tällaisille sivustoille on helppo päästä, nopeat nopeudet, lisääntynyt turvallisuus sekä erinomainen ja värikäs grafiikka. Teknologia ei ole pysähtynyt.

Kasvu on todella nopeaa ja Suomessa 5G-verkon odotetaan laajenevan tämän ja seuraavan vuoden aikana runsaasti. Tämä tuo mukanaan useita uusia mahdollisuuksia, joista älykodit ovat yksi kiinnostavin ja nopeasti suosiota kasvattava mullistus, joka tulee muuttamaan perinteistä arkipäivää huomattavasti.

Älykodit yleistyvät

Moni on kuullut puhuttavan älykodeista, mutta mistä tarkalleen ottaen on kyse ja mitä tekemistä 5G-verkolla on aiheen kanssa? Älykodit vaativat älylaitteita toimiakseen, sillä kodin erilaisia toimintoja päästään säätämään esimerkiksi oman älypuhelimen kautta. Tämä tarkoittaa sitä, että verkkoyhteyksien on pelitettävä sulavasti, jolloin 5G-verkon käyttöönotto mahdollistaa yhä toimivampien älykotien suunnittelun tulevaisuudessa.

Jo vuonna 2021 erilaiset älytoiminnot ovat vallanneet suomalaisten koteja. Jo moni käyttää kotonaan jonkinlaista automatisoitua ja etäohjattavaa talotekniikkaa, jonka avulla päästään säätämään muun muassa valoja, lämmitystä, turvallisuutta, äänentoistoa tai vaikkapa ilmanvaihtoa. Kuluvan vuoden sekä ensivuoden aikana älykotien toimintojen odotetaan kuitenkin edelleen kasvavan ja kehittyvän parempaan suuntaan.

Tulevaisuuden älykoti

Vaikka joitakin älytoimintoja käytetään jo nyt oman kodin hallintaan, tulevat nämä toiminnot kuitenkin vielä laajenemaan ja yleistymään ajan kanssa. Mutta miltä tulevaisuuden älykoti tulee näyttämään? 5G-verkon laajentuessa myös toiminnot paranevat ja talon hallitsemisesta älypuhelimella tulee entistä helpompaa. Miltä kuulostaisin vaikkapa älyjääkaappi, joka muistuttaa sinua kaupassa käymisestä? Tai ehkäpä mietit usein työmatkalla, muistitko sammuttaa kahvinkeittimen ja lukita oven, jolloin älykodin hallinta voisi mahdollistaa sinua tarkistamaan tämän asian etänä luurisi avulla.

Tutkimuksissa on arvioitu, että vuoden 2021 aikana älylaitteiden määrä kodeissa tulee kasvamaan näkyvästi ja jo vuoteen 2022 mennessä suomalaisista kodeista voisi löytyä peräti 500 erilaista älylaitetta. Nämä kattavat kaikkea keittiökoneista lämmitykseen, valoihin, äänentoistoon kuin myös esimerkiksi turvallisuuteen ja ovien lukitukseen. Mahdollisuuksia on valtavasti ja voimme vain innolla odottaa, millaisia innovaatioita tulevaisuus tuo tullessaan.

Nopeita yhteyksiä ja etähallintaa

Suomalaiset ovat tunnetusti teknologia kansaa, joten ei ole mikään ihme, että kotimaamme on lähtenyt ripeällä otteella kasvattamaan 5G-verkkoa, joka jo nyt kattaakin useita alueita etelästä pohjoiseen. Aivan syrjäseuduilla ei tätä nopeaa verkkoyhteyttä ole vielä saatavilla, mutta pikkuhiljaa se leviää myös harvemmin asutuille alueille. Kaupunkialueilla älykotien kysyntä on 5G:n myötä kuitenkin lähtenyt kasvuun kuluneen vuoden aikana.

Uudet älypuhelimet tarjoavat lukuisia työkaluja talojen älytoimintojen hallintaan ja elekroniikkaliikkeistä on nykyään mahdollista hankkia useita eri kodin perinteisiä toimintoja sääteleviä älytuotteita, jotka helpottavat arkipäivää mukavasti. On ymmärrettävää, että kaikki eivät ole yhtä innoissaan älytalojen yleistymisestä, mutta useat ihmiset ovat toivottaneet nämä jokapäiväistä elämää helpottavat innovaatiot tervetulleiksi iloisin mielin.

5G-verkko luo aivan uudenlaisia mahdollisuuksia kehittää etänä tapahtuvaa kodin hallintaa. Voimme vain innolla odottaa, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta varmaa on ainakin se, että älykotien kysyntä ja tarjonta tulee tulevien vuosien aikana kasvamaan entisestään. On mielenkiintoista nähdä, millaisia koteja on muutaman vuoden päästä tarjolla.

You Might Also Like

Leave a Reply